Pompoenkaars DIY

Omdat het herfst is en Halloween voor de deur staat kun je vandaag de eerste DIY met een pompoen lezen! Op 31 oktober zal de tweede verschijnen op onze blog. Maar vandaag eerst de Pompoenkaars. We leggen jullie stap voor stap uit hoe je dit heel gemakkelijk zelf kan maken. Let op: mocht je dit met (jouw) kinderen willen maken, blijf dan ten alle tijde in de buurt omdat je met scherpe voorwerpen en gesmolten kaarsvet gaat werken. Lees snel verder hoe jij deze DIY zelf kan maken!

kaars-klaar

Benodigdheden

  • Pompoen of een kalebas
  • Scherp mes
  • Lepel of een ijsschep
  • Schaar
  • Lege bak/kom
  • Kranten of een placemat
  • Kaars (aantal afhankelijk van de grote van de pompoen)
  • Secondelijm

Hoe maak ik de pompoenkaars?

Stap 1

pompoen-snijden

De eerste stap is het uithollen van de pompoen en daarvoor is nodig dat je een deksel maakt en deze eruit haalt. Hoe doe je dat? Ik heb eerste een lijn er op getekend met een stift, zodat je ongeveer weet welke ‘weg’ je moet volgen. Als je het met een stift doet dan kan je de lijn er nog afhalen met water, of dit met een pen ook kan weet ik eerlijk gezegd niet. Daarna heb ik een scherp mes gepakt en deze er in gestoken, dit doe je op een aantal plekken. Dan kun je naar elkaar toe snijden, maar je moet hier wel echt kracht voor zetten. Komt de ‘deksel’ los dan kun je hem er gemakkelijk uithalen.

Stap 2

deksel-er-af-halen uithollen prut

Dan is het tijd om de pompoen uit te gaan hollen, want zoals je kan zien zit een pompoen vrij vol. Ik heb de bovenkant eerst even weggelegd, want die pakken we er zo meteen weer bij. Om de pompoen uit te hollen heb ik eerst een gewone eetlepel en een ijslepel er bij gepakt om zoveel mogelijk van de zaden en de draden er uit te halen. Zoals je kan zien heb ik die in een glazen kom gedaan. Vervolgens heb ik een saladegrijper gepakt om de laatste restjes er uit te halen. Deze zitten vaak onderin en zijn met een lepel lastig te verwijderen.

6

Nu pak je de bovenkant erbij en knip je de draden, die er aan hangen, er af. Zoals je ziet is de bovenkant best wel dik. Ik heb er dan ook voor gekozen om hier ongeveer één centimeter van af te halen. Dit kan je heel gemakkelijk doen met een mesje en zo pas je het aan, aan je eigen voorkeur.

lege-pompoen

En dan is hij leeg en schoon! Klaar om een dag + nacht te drogen. Hoe snel dit gebeurd is per pompoen verschillend, kijk de volgende dag dus even goed of hij droog genoeg is of dat je denkt dat hij nog een nacht moet drogen.

Stap 3

kaars-en-lont

Van beide kaarsen heb ik de lont er voorzichtig uit gehaald. Doe dit via de onderkant zodat de lont nog een onderkantje heeft. Deze moet je straks in de pompoen plakken!

smelten-kaars-1 smelten-kaars-2

Nu is het dan tijd om de kaarsen te gaan smelten! Als je meerdere kaarsen wilt gebruiken, doe dit dan wel één voor één. Gebruik ook een oud pannetje hiervoor, en geen pan waar je in de avond nog je eten in wilt gaan koken. Zoals je kan zien heb ik de kaars recht op gezet in een steelpannetje, die ik op een laag vuurtje heb gezet. Dit duurt wel wat langer, maar anders gaat het smelten te snel. Tijdens het smelten van de eerste kaars heb ik ook twee waxinelichtjes toegevoegd. Op dat moment dacht ik dat het wel genoeg zou zijn, maar al snel bleek dat het niet genoeg was en het nodig was om ook de tweede kaars in het pannetje te zetten om die daarna te smelten. Tussentijds roer je door het gesmolten kaarsvet met een oude lepel of een stokje.

Stap 4

lont-vastleggen

In de tussentijd als de kaars aan het smelten is, kan je de lont aan de pompoen bevestigen. Dit doe je heel gemakkelijk. Pak de seconde lijm, of een goede stevige lijm en smeer dit op het onderkantje van de lont. Plak hem daarna op de bodem van de pompoen. Je zal merken dat het lont wil verschuiven en daarom is het handig dat je hem vast zet. Zodra je kaarsvet allemaal gesmolten is, giet je dit langzaam in de pompoen. Houdt het lontje op zijn plek en zodra al het kaarsvet in de pompoen zit zet je de lont weer vast zoals op de foto. Mocht je het mooi vinden dat het kaarsvet over de pompoen druipt, vul de pompoen dan tot net over de rand. Je zult zien dat die gedeeltes vrij snel stollen, maar dat het kaarsvet in de pompoen zelf toch wel twaalf uur nodig heeft om geheel uit te harden.

brandende-kaars

En als de kaars genoeg is uitgehard is het tijd om hem aan te steken!
In het begin zullen je vlammen vrij hoog en groot zijn doordat het lontje nog ‘nieuw’ is. Wanneer ook het kaarsvet begint te smelten zul je zien dat de vlammen iets kleiner worden en ze rustig branden.

Een kaars die je geheel naar eigen wens in kan vullen!
Je kan kleuren gebruiken die jij wilt en natuurlijk ook de hoeveelheid lonten kan jij zelf bepalen.

Volg jij ons al op TwitterInstagram en Bloglovin ?

Advertenties

3 gedachtes over “Pompoenkaars DIY

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s