De blije boon!

Op 6 januari werd het startsein gegeven van Het internationale jaar van de boon! Een jaar waarin er verschillende evenementen plaats zullen vinden om de boon een feestelijk podium te geven, zo ook bij de Albert Heijn. In dit artikel zullen wij je hier meer uitleg over geven!

blije-boon

Lekker gezond
Eigenlijk komt de erkenning van de boon op het juist moment. Peulvruchten, in de volksmond ‘bonen’ genoemd worden door veel mensen lekker gevonden maar ze zijn ook nog eens gezond en duurzaam. Ze zijn namelijk een rijke voedingsbron! De bonen zitten boordevol eiwitten en vitaminen en zijn ook nog eens caloriearm. Door hun unieke samenstelling met veel eiwitten, B-vitamines, ijzer en andere mineralen zijn bonen een goede vleesvervanger. Bovendien hebben ze een lage milieubelasting en verrijken ze de bodem door de teelt. Ze passen dus uitermate goed bij het “Nieuwe Eten”, waarin de consument zoekt naar een menu met minder vlees en minder koolhydraten, maar wél lekker en gevarieerd. Zowel de Gezondheidsraad als het Voedingscentrum (Schijf van Vijf) adviseren wekelijks peulvruchten te eten.

De Blije Boon
De Blije Boon is een initiatief van De Bruine Bonen Bende, bonenfabrikanten, gezondheidsinfluentials en Retail om bonen in het zonnetje te zetten dit jaar. Daarnaast wordt De Blije Boon omarmd door een groot aantal partijen waaronder Voedingscentrum, Natuur & Milieu, Albert Heijn, Albron, Youth Food Movement, Milieu Centraal, Professor Daan Kromhout (oud vicevoorzitter Gezondheidsraad) en chef-koks Luc Kusters, Mathijs Vrieze en Tjitze van der Dam.

In een zak, glas of pot?
Eigenlijk is er geen verschil in voedingswaarden tussen bonen in blik, een pot of een zak vergeleken met verse bonen die je bijvoorbeeld op de markt kan kopen. Allebei zijn ze even gezond! In beide gevallen worden de droge bonen opgeweekt en daarna gekookt. In het eerste geval is dit reeds door de fabrikant gedaan. Aan bonen uit blik, pot of zak worden geen conserveringsmiddelen toegevoegd. Ze worden namelijk door middel van hitte (en vacuüm) houdbaar gemaakt.

bonenconsumptie

Een feest op tafel
Met ruim 1000 soorten en een enorme variatie aan kleur, smaak en bite zijn bonen ideaal om toe te passen in de dagelijkse maaltijd. Toch vinden we het vaak nog lastig om deze ‘gezondheidspakketjes van Moeder Natuur’ een plaats te geven in ons menu. Van 3 t/m 9 oktober kan jij in 125 winkels van Albert Heijn terecht voor kooktips en inspirerende proeverijen met supersmakelijke en verrassende recepten. Denk hierbij aan bonenspreads, maar ook pasta met bonen. En met behulp van receptkaarten die bevestigd worden aan het bonenschap bij alle Albert Heijn filialen kan ook de thuiskok ontdekken dat bonen een feest op tafel zijn.

Van 3 tot en met 9 oktober kun jij je dus laten inspireren door proeverijen op de winkelvloer bij de Albert Heijn! Daarnaast ligt het oktobernummer van Allerhande al in de winkels en deze staat boordevol boneninspiratie! Mocht jij nou aanwezig willen zijn bij de demonstratie van de bonenpasta of van de bonenspread, laat ons in de reactie weten om welk Albert Heijn filiaal het gaat en dan kunnen wij kijken of deze in de lijst staat. Het zijn er namelijk nogal wat en om deze allemaal uit te typen maar het zo onoverzichtelijk. Let wel dat niet elke Albert Heijn hier aan mee doet. Dus je kan ook altijd even in de winkel informeren hoe zij dit vormgeven.

Wat is jou favoriete bonen-recept?

Volg jij ons al op TwitterInstagram en Bloglovin?

Advertenties

2 gedachtes over “De blije boon!

  1. Ik eet echt bijna nooit bonen, en zou dit echt vaker moeten doen eigenlijk vanwege de voedingswaarde enzo. Ik vind het een goed initiatief en sta open voor de inspiratie die AH gaat bieden. Ik ben benieuwd of het uiteindelijk vaker op mijn menu komt te staan

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s