World Rhino Day

Het is vandaag 22 september en deze dag is door dierenwelzijnsorganisatie Annamaticus uitgeroepen tot ‘World Rhino Day‘. Dat houdt in dat vandaag in het teken staat van het welzijn van de neushoorn en dat gebeurd wereldwijd. Ben jij nou benieuwd geworden, lees dan snel verder!

rhino-day

De neushoorn
De rhinocerotidae, oftewel de neushoorn, is een zoogdier die tot nu toe vijf soorten telt die voorkomen in Afrika en Azië. Ze hebben een krom naar achteren groeiende hoorn, die erg in trek is voor handel. Door deze handel worden de meeste soorten in meerdere en minder mate met uitsterven bedreigd. Zo worden er magische en genezende krachten aan de hoorn toegekend, waardoor hij extra interessant wordt voor stropers. In enkele Zuidoost-Aziatische landen wordt gemalen neushoornpoeder opgelost in warm water. Zij denken dat dit traditioneel geneesmiddel helpt voor onder andere koorts, reuma en jicht. Maar ook de bestrijding tegen stropers wordt steeds slimmer. Om de stroperij te voorkomen worden de hoorns van de neushoorn namelijk behandeld met een gif dat onschadelijk is voor het dier, maar de mens ziek maakt zodra hij hiermee in aanraking komt.

Ziwa Rhino Sanctuary
In 1997 is het Ziwa Rhino Sanctuary opgezet met als doel het uitsterven van de neushoorn in Uganda tegen te gaan. Ziwa begon met vier geschonken neushoorns maar inmiddels is de ‘rhino populatie’ uitgegroeid tot vijftien neushoorns; de enige wilde neushoorns die in Uganda leven. In het reservaat staat alles in het teken van een beter leven voor de neushoorns: de dieren worden 24 uur bewaakt en beschermd tegen stropers. Beauty Kitchen is een lange termijn commitment met het Ziwa Rhino Sanctuary aangegaan en doneert jaarlijks minimaal 10% van haar netto winst.

net-geboren-neushoorntje

Bovenstaand neushoorntje is op 11 juni om 06:00 lokale tijd geboren! Moeder en kalf maken het goed. Natuurlijk hoort de kleine nog een naam te krijgen en dat gebeurd vandaag door Beauty Kitchen!

Wat is jou mening over stroperij in het algemeen?

Volg jij ons al op TwitterInstagram en Bloglovin?

Advertenties

3 gedachtes over “World Rhino Day

  1. Van mijn zuid afrikaanse familie heb ik begrepen dat ze worden afgemaakt vanwege de droogte dat nu heerst in het land.
    Klinkt een beetje raar, maar in het kader van: ‘liever’ op deze gruwelijke manier dan door bv. uitdroging/verhongeren dat nog veel erger is, lijden 😓

    Zo sneu, zijn fantastische dieren om te zien! ❤️

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s