100 jaar Fiep Westendorp

Pluk van de Petteflat, Floddertje, Otje en Jip & Janneke zijn allemaal boeken die waarschijnlijk aan jou zijn voorgelezen toen je klein was. Deze boeken koppel je vrij snel aan Annie M. G. Schmidt maar we mogen Fiep Westendorp zeer zeker niet vergeten! Dit jaar staat in het teken van ‘100 jaar Fiep Westendorp!‘, maar wie is zij nou eigenlijk?

fiep-2

Fiep Westendorp

Fiep werd geboren in 1916 en wist van kleins af aan dat zij illustrator wilde worden en vertrok na de middelbare school naar het KTA (Koninklijke school voor kunst, techniek en ambacht) in Den Bosch. Vervolgens schoolde ze zich bij de Academie in Rotterdam maar helaas kon zij deze studie niet afmaken door het bombardement op Rotterdam. In 1937 was het dan eindelijk zover, haar allereerste opdracht; het illustreren van de VVV-gids van Zaltbommel.

In 1947 ontmoette ze in het journalistencafé Annie M. G. Schmidt. Dit was het begin van een jarenlange, goede vriendschap. De samenwerking begon vijf jaar laten met de avonturen van Jip & Janneke op de kinderpagina van het Parool. Op deze pagina verschenen van 1952 tot en met 1957 elke week een verhaal over de twee kinderen. Opvallend is dat de Jip & Janneke toen alleen een silhouet waren. In de jaren 1976 tot en met 1984 heeft Fiep alle illustraties overnieuw getekend. Nog steeds een silhouet maar compacter van vorm en strakkere lijnen. Daarna illlustreerde zij onderandere Pluk van de Petteflat, Otje en Floddertje. Fiep overleed in 2004 aan een luchtweginfectie.

fiep-4

100 jaar Fiep Westendorp
Op 17 december 2016 is het 100 jaar gelden dat Fiep werd geboren. Van juni 2016 tot en met 17 december 2017 zal in het teken staan van de illustratrice, een jubileumjaar vol met activiteiten! Zo zullen er verschillende tentoonstelling zijn zoals ‘Getekend door Fiep Westendorp‘, ‘Fiep Westendorp: een feest voor het oog!‘ en ‘Het mooiste van Fiep‘. Voor kinderen komen Pim & Pom en Jip & Janneke tot leven in prachtige voorstellingen. Mocht je nieuwsgierig zijn geworden of een kijkje willen nemen bij de verschillende activiteiten, kijk dan op de site  http://100jaarfiepwestendorp.nl/ waar je alle informatie kunt vinden rondom het jubileumjaar!

fiep-3

Welk boek, met illustraties van Fiep Westendorp, was/is jou favoriet?

Advertenties

Een gedachte over “100 jaar Fiep Westendorp

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s