Is ongesteldheid een taboe op de Olympische Spelen?

Of rust er in het algemeen nog een taboe rond ongesteldheid? We horen er zelden iets over in de media en zeker niet tijdens de Olympische Spelen. Maar een Olympische zwemster heeft dit taboe proberen te doorbreken. Lees snel verder hoe ze dit heeft gedaan tijdens het grote sportevenement van dit jaar.Vandaag dus even een ander artikel dan dat je van ons gewend bent.

Fu

Het taboe is ter sprake gekomen door de Chinese zwemster Fu Yuanhui. En niet alleen het taboe rond ongesteldheid in het algemeen maar ook het taboe rond menstruerende sporters. Terwijl haar teamgenoten werden geïnterviewd, na een verloren wedstrijd, zat Fu op de grond en je kon aan haar zien dat ze flink wat pijn had. Toen was het de beurt aan Fu om een interview te geven en de interviewster vroeg of ze soms buikpijn had, omdat ze ineengekropen op de grond zat. ‘Nee,’ antwoorde Fu, ‘ik ben gisteren ongesteld geworden en daarom ben ik moe en slap. Maar dat mag geen excuus zijn voor deze race. Ik presteerde gewoon niet goed en het voelt alsof ik daardoor mijn teamgenoten in de steek heb gelaten.’. Ze werden uiteindelijk vierde op de 4×100 meter vrije slag, en dat is een flinke tegenvaller ondanks dat ze op de 100 meter individueel al brons had behaald. Maar door haar opmerkingen ging het los op de verschillende social media! Het leverde haar zelfs miljoenen volgers op bij Weibo, het Chinese Twitter. En juist uit de reacties die zij kreeg blijkt hoe groot het taboe nog steeds is in de wereld. Verschillende vrouwen noemen haar een heldin, omdat zij er openlijk over durft te spreken terwijl mannen het vooral onhygiënisch en ongezond vinden om te gaan zwemmen tijdens je menstruatie.

Het taboe in China
In China is het taboe over je ongesteldheid heel erg groot en er wordt dan ook niet over gesproken. Het wordt daar dan ook aangeduid als ‘ik heb een pauze’ of ‘mijn tante is op bezoek’. Het gaat zelfs zover dat maandverbandreclames niet tijdens primetime uitgezonden mogen worden omdat het ongepast zou zijn en tampons worden bijna niet verkocht omdat de vrouwen denken dat ze daardoor eerder ontmaagd kunnen worden. Zoals je wel kan merken is er ook een gebrek aan juiste voorlichting door dit taboe.

Het taboe in de sport
Fu is niet de eerste vrouwelijke sporter die dit taboe aan het licht brengt. The Guardian, een Britse krant, noemde het vorig jaar nog ‘het laatste grote sporttaboe’. Een vrouwelijke tennisster vertelde in dat interview het volgende: ‘Het is belangrijk dat de sportwereld de mogelijke gevolgen van de menstruele cyclus voor vrouwelijke atleten begrijpt. Dit is niet een kwestie die taboe zou moeten zijn.‘. Zangeres Kiran Ganghi was het daar helemaal mee eens en liep uit protest in 2015 een marathon in Londen zonder tampon. Nou je kan het al raden, de foto’s van de bloedvlekken gingen de hele wereld over. Zij had meteen de volle aandacht. ‘In onze cultuur wordt geheimzinnig gedaan over menstruatie, alsof het iets is om ons voor te schamen. In ontwikkelingslanden, waar vrouwen niet altijd de beschikking over maandverband of tampons of een plek om zich discreet te verschonen hebben, blijven ze thuis van werk of school tijdens hun menstruatie. Hierdoor zullen ze hun economische achterstand nooit wegwerken’.

Ja, we weten allemaal dat de menstruatie niet onze fijnste periode is en ook wij vinden het niet heel erg schoon. Maar het hoort er nou eenmaal bij en we hebben het er maar mee te doen. Je kan ook zo denken dat het een goed teken is, en dat er een kans bestaat dat je misschien een kindje mag krijgen. Dat hangt natuurlijk van veel meer factoren af, maar je menstruatie is er ook één. Over je menstruatie praten is ook niet een dagelijks onderwerp, maar we zijn het er wel mee eens dat er een taboe doorbroken moet worden. Het is er, we kunnen het niet wegstoppen en dan hoort er geen taboe over te rusten.
Wat vind jij van Fu Yuanhui haar actie?
Advertenties

4 gedachtes over “Is ongesteldheid een taboe op de Olympische Spelen?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s