Er komt een lijst met eerlijke kledingmerken!

Heb jij wel eens ergens kleding gekocht waarbij je dacht ‘Door wie en onder welke omstandigheden zou dit kledingstuk gemaakt zijn?‘. Waarschijnlijk is die kans heel klein. Vaak zijn we ons hier niet van bewust en daardoor sta je er ook niet bij stil. Het kabinet wil hier verandering in brengen en heeft sinds maandag een grote stap gezet. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Kleding 2

Afgelopen maandag heeft het Kabinet, samen met tien maatschappelijke organisaties, een witte lijst gepresenteerd met daarop zestig bederijven die eerlijke kleding verkopen of dat binnen vijf jaar willen gaan doen. Eerder dit jaar hebben wij hier afspraken over gemaakt en deze zijn vastgelegd. Deze afspraken gaan over het verbeteren van de arbeidsomstandigheden zoals hoe het textiel wordt gemaakt en hoe er aan het klimaat/milieu zal worden gedacht. Daarbij speelt de opwarming van de aarde natuurlijk ook een grote rol. Door deze afspraken zullen wij, volgens het Kabinet, straks beter weten waar onze kleding vandaan komt en hoe die worden geproduceerd.

Welke bedrijven doen hier aan mee?
Voortaan kan jij met een gerust hart je eerlijke kleding scoren bij G-Star, Sissy Boy, Vanillia en WE Fashion. Maar het blijft niet alleen bij kledingmerken want ook bij warenhuis Bijenkorf, de C&A, CoolCat, HEMA en Wehkamp kun je terecht voor duurzame kleding! Bij de H&M en de Primark zal dit nog niet gaan. Zij zijn wel in gesprek met de organisaties, dus wie weet zullen zij binnenkort de lijst ook ondertekenen.

Textiel 1

Tegenstand
Niet alles gaat zonder slag of stoot. Schone Kleren Campagne (SKC) doet namelijk niet mee en heeft de handtekening dan ook niet gezet op de lijst. Aan de naam te zien kan jij je afvragen ‘Goh, hoe zit dat dan?’. SKC is een koepelorganisatie die vooral opkomt voor de verbetering van de arbeidsomstandigheden, zoals kinderarbeid. Zij vinden dat er te weinig concrete doelen zijn opgezet en gaan daar dan ook niet mee akkoord.

Ook wij moeten bekennen kleding in ons bezit te hebben die afkomstig zijn van de Primark en van de H&M. Eerlijk gezegd komt de vraag waar het vandaan komt ook niet snel in ons op. Bij de Primark kun je vaak hele leuke kledingstukken scoren voor weinig geld. En in de huidige economie zal er eerder naar het prijskaartje worden gekeken dan naar de productie. Wij zijn wel benieuwd of de prijzen omhoog zullen gaan wanneer de H&M en Primark besluiten ook de overeenkomst te ondertekenen. Des al niet te min is het goed dat er aandacht aan besteed wordt en het bespreekbaar is geworden.

Denk jij na over de productie wanneer jij een kledingstuk koopt? Of kijk jij naar hele andere aspecten?

Volg jij ons al op TwitterInstagram en Bloglovin?

Advertenties

2 gedachtes over “Er komt een lijst met eerlijke kledingmerken!

  1. Heyhey Girlz! Interessant artikel!! ik sta er eerlijk gezegd totaal niet bij stil. Als ik iets zie en ik vind het een leuk item dan koop ik het gewoon. Het is wel iets dat ik interessant vind om meer van te weten.

    Liefs, Miss B.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s