TV Review Dictator

Vorige week maandag ging het sociale experiment Dictator van start. De gehele week lang kwam er elke dag een aflevering op NPO3. Het ging er om dat tien jongeren worden ‘opgesloten’ in de gevangenis bij Veenhuizen en zij denken mee te doen aan een experiment waarmee ze 10.000 euro kunnen winnen. Echter zit er een heel ander experiment achter met een mooie boodschap. Ben je benieuwd geworden naar wat wij ervan vonden? Lees dan snel verder!

Dictator 1

Stanford prison experiment
Misschien klinkt dit jullie bekend in de oren. Tijden mijn opleiding SPH kreeg ik een film hierover onder ogen en ik schrok er best wel van. In 1971 werd op de Universiteit van Stanford een sociaal psychologisch experiment opgezet door Philp Zimbardo. De 24 studenten werd willekeurig in twee groepen gesplitst: een gevangenengroep en een bewakersgroep. Eerst wisten de studenten nog heel goed dat ze een rol aannamen en het niet echt was, maar al snel kwam daar een verandering in: de gevangenen werden onderdanig en de bewakers kwamen in de verleiding om hun macht flink te misbruiken. Dit ging zover dat de gevangen wreed werden behandeld, als beesten. Maar niemand zei tijdens het experiment dat het te ver ging, terwijl dat meer dan duidelijk was. Het experiment was twee weken zou duren, werd na een paar dagen al gestopt, juist omdat het veelste ver ging en mensen psychisch echt aan het doordraaien waren. Mocht je de film willen zien, dan raden we je aan een kijkje te nemen op YouTube.

Dictator
Zo wreed als het in Amerika ging, zo rustig ging het in Nederland. De zes jongeren worden, zonder dat zij weten waar ze aan mee doen, opgesloten in de gevangenis te Veenhuizen. Het enige wat zij weten is dat zij €10.000 kunnen verdienen door mee te doen aan een experiment. Al snel horen zij een stem, de Geliefde Leider genaamd. Deze stem geeft hun door de dagen heen verschillende opdrachten, zowel individueel als groepsgewijs. Tijdens de individuele gesprekken met de jongere worden de jongeren tegen elkaar uitgespeeld. Na twee dagen was al duidelijk dat de “beloningen” in de vorm van munten, erebalken, baretten of een titel de overhand neemt en de jongeren zoveel mogelijk willen doen om die te behalen. In werkelijkheid stelt het allemaal niks voor, maar dat weten zij niet. Telkens ie reen koppeling naar dictatoren van het verleden. Zo zijn er werkkampen, strafkamers, fysieke beproevingen zoals die al bij de gladiatoren naar voren kwam, de identiteit van de jongere wordt ontnomen en ze moeten flink aan de arbeid. Doe je goed? Dan wordt je hier voor beloond. Doe je het fout? Dan zijn er consquenties. Aan het einde van de tien dagen wordt onthuld wie de Geliefde Leider is, en wat de boodschap is achter het programma.

Dictator 2

Onze mening
Gezien de Amerikaanse versie is dit heel erg mild. Maar het is wel erg interessant om te zien hoe manipulatief wij, als mensheid, zijn door de vorm van een dictator. Er was dan weliswaar geen dictator aanwezig, maar door alle factoren creëert de mensheid die zelf en ga je je ernaar gedragen en ben je er toch vatbaar voor. Je wilt het juiste doen, want als je in opstand komt, wordt je meteen afgestraft. Maar als dan de boodschap achter het experiment bekent wordt gemaakt, dan zet het je flink aan het nadenken. Om niet te spoilen zullen wij hier niet in detail op ingaan, maar de boodschap is heel respectvol gebracht door Mevrouw Nijboer. 86 jaar oud en wat een verschrikkelijke tijd moet zij hebben gehad tijdens de tweede wereld oorlog. Wij dachten ook dat we flink hebben geleerd, en nooit zomaar doen wat een dictator je beveelt. Maar na het kijken van deze reeks, denken we daar toch anders over. Mocht je benieuwd geworden zijn, neem dan zeker een kijkje op de site van Uitzening Gemist, want het is het kijken zeker waard! De mens, een bijzondere creatie.

Als je vrijheid verdwijnt, wat zou jij dan doen?

Advertenties

2 gedachtes over “TV Review Dictator

  1. Je moet zeker eens de Belgische versie bekijken van Dicator. Die was een jaartje geleden op TV. In deze versie werd langzaam aan identiteit, eten en bezittingen afgenomen. Op het einde waren ze slechts een nummer en werkten ze uren aan één in stilte. Het programma kon gewonnen worden door uit het experiment te stappen maar niemand deed dit. Op het einde beslisten de deelnemers afzonderlijk wie het langst zou overleven in een echte dictatuur en die won 10 000 euro

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s