Oorlogsfilms voor meiden

Oorlogsfilms? En dat op 4 mei? Ja, dat op 4 mei. Vandaag is een dag waar heel Nederland even stil staat bij wat er in de tweede wereldoorlog is gebeurd. Hoeveel mensen hun leven hebben gegeven voor dit land. Misschien weet je nog wel de verhalen van je opa of oma, die de oorlog hebben meegemaakt, of die de verhalen weer van hun ouders hebben gehoord. Maar misschien heb je afgelopen week ook wel de serie Dertien in de oorlog gevolgd op Zapp. Maar daarnaast zijn er ook vele oorlogsfilms in de afgelopen jaren gemaakt. Vaak met vrij veel geweld en duisternis, maar welke film over de oorlog is nou ook echt “leuk” voor ons, als meiden, om te kijken? Wij zetten er een aantal voor je op een rijtje waarvan wij er zelf ook een aantal hebben bekeken!

Film 2

The boy in the striped pyjamas

boy-in-the-striped-pyjamas1

De vader van Bruno krijgt promotie tot commandant van Auswitsch en zij verhuizen daarom naar Duitsland. Bruno vindt het erg lastig om afscheid te nemen van zijn vriendjes en hoopt dan ook snel nieuwe vrienden te maken in zijn nieuwe woonplaats. Maar dit gaat allemaal anders dan gedacht. Hij mag het terrein van het huis niet verlaten en zit daarom veel binnen of op de schommel, die gefabriceerd werd van een autoband door Pavel (een Joodse bediende). Bruno vond wel dat hij vreemde kleren aanhad en dacht dan ook dat Pavel altijd in zijn pyjama liep. Maar na een tijdje was Bruno het alleen zijn zat en ging op avontuur. Daar stuitte hij op een groot lang hek wat aan het einde van zijn achtertuin stond. Aan de andere kant van het hek zat een jongetje, Shmuel. Ook dit jochie droeg dezelfde ‘pyjama’ als Pavel. Al snel sluiten zij een hechte vriendschap.

Dit is echt een hele mooie, heftige en ontroerende film waarvan je het einde echt niet verwacht. We hebben er dan ook bewust voor gekozen om dit in de samenvatting niet naar voren te brengen, want dan zouden we de gehele film al spoilen. Voor de mensen die de film hebben gezien óf het boek hebben gelezen weten waar wij het over hebben. De film is dan ook echt aan te raden aan iedereen die een oorlogsfilm wil bekijken en niet zo houdt van het schieten en bommen werpen. Deze film krijgt dan ook zeker weten een dikke 10!

Zwartboek

Zwartboek

Een Nederlandse film die zich afspeelt rond de bevrijding van Nederland!
De Joodse revuester Rachel Stein zit ondergedoken op een boerderij, die plotseling wordt gebombardeerd. Tijdens het bombardement wordt zij opgevangen door een lokale zeiler. Diezelfde avond krijgt zij bericht van Van Gein, dat de Duitsers haar op het spoor zijn. Van Gein biedt hen een doorvaart aan door de Biesbosch naar het bevrijde zuiden van Nederland. Dat klinkt natuurlijk helemaal perfect, maar het bezette deel van Nederland ontvluchten blijkt toch niet zo makkelijk als Rachel had gedacht.

Eerlijk? Ik vond de film helemaal niks. Eigenlijk heb ik niet zoveel met Nederlandse dramafilms. Films zoals Gooische Vrouwen of Soof vindt ik super leuk, maar deze Nederlandse thriller slaat naar mijn mening de plak finaal mis. Het is al een hele tijd geleden dat ik deze film heb bekeken maar ik weet nog goed dat ik de film niet eens heb uitgekeken en halverwege ben afgehaakt. Erg jammer, maar dat heb je soms bij films hahah! Ik zou deze film dan ook een 5 geven.

Süskind

suskind

Het is 1942 wanneer de film begint. In het door de nazi’s bezette Amsterdam besluit de joodse Walter Süskind handjeklap met de SS te spelen. Het is een levensgevaarlijk kat- en muisspel, waarmee hij honderden kinderen van transport naar de concentratiekampen weet te redden. Terwijl de razzia’s toenemen en het net zich verder sluit rond de joodse gemeenschap, riskeert Walter alles wat hem lief is en toont hij de moed van een held.

Deze film staat nog steeds op het lijstje om te zien, maar helaas nog niet bekeken.

War Horse

war horse

War Horse kan je bekent voorkomen van de musical, die een tijdje geleden in de theaters was. Het gaat over Albert en zijn paard Joey. Hun band wordt echter abrupt verbroken wanneer Joey aan het legen verkocht wordt en meegaat voor het gebruik in de Eerste Wereldoorlog. Ondanks dat Albert nog te jong is om zich in te schrijven voor het leger, besluit hij toch naar Frankrijk te gaan om zijn vriend te redden.

De voorstukjes en trailers die op tv te zien waren, leken heel erg indrukwekkend. De film staat dan ook hoog op het verlanglijstje, maar helaas hebben we deze ook nog niet gezien.

The reader

The reader

Eigenlijk speelt  deze film zich net na de Tweede Wereldoorlog af, maar wel in Duitsland.
De 15 jarige Michael krijgt een gepassioneerde affaire met de veel oudere Hanna. Wanneer ze ontdekken dat ze beide een liefde hebben voor boeken, wordt hun relatie nog intenser. Ondanks hun goede en intense band, is Hanna op een dag spoorloos verdwenen en Michael blijft eenzaam en aangeslagen achter. Jaren later komen ze elkaar opnieuw tegen; hij als rechtenstudent en zij als beklaagde in een oorlogsproces. Wat hij dan ontdekt, had hij nooit bij haar verwacht.

Deze film heb ik nu al een paar keer bekeken en hij blijft ontzettend mooi. Het verhaal tussen twee mensen die elkaar eerst afstoten maar uiteindelijk een hele innige, maar geheime band krijgen. Wat mij echt verbaasde is dat het verleden van Hanna in het begin van de film helemaal niet naar voren komt. Daardoor komt het als kijker net zo onverwachts als voor hoofdrolspeler Michael zelf. Dat vind ik echt heel erg goed gedaan, want dat neemt je echt mee in de film. Hoe Michael zich in dat proces verhoudt vind ik overigens erg goed neergezet, omdat hij in een lastige positie beland. Op de schaal van één tot tien krijgt deze film toch zeker weten een dikke 8!

The courageous heart of Irena Sendler

The courageous heart of Irena Sendler

Dit verhaal gaat over Irena Sendler, een maatschappelijk werkster die deel uitmaakt van de Poolse ondergrondse tijdens de Tweede Wereldoorlog. Zij weet het leven van bijna 2500 Joodse kinderen te redden, door hen weg te smokkelen uit de getto’s van Warschau. Echter wordt zij gearresteerd door de Nazi’s.

Toen ik dit stukje las, werd mij nieuwsgierigheid wel getriggerd om deze film te gaan bekijken.
Het komt denk ik wel een beetje overeen met Süskind. Ik ben erg benieuwd naar deze film!

Afbeeldingen afkomstig van moviemeter.nl

Welke oorlogsfilm(s) heb jij gekeken? En wat vond jij ervan?
Let us know!

Volg jij ons al op TwitterInstagram en Bloglovin?

Advertenties

4 gedachtes over “Oorlogsfilms voor meiden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s