Nationale pannenkoekendag

Nederland heeft vele gekke dagen, maar stiekem houden we wel van vandaag! Het is namelijk 18 maart en dat is nationale pannenkoeken dag! Wij delen vandaag onze favoriete pannenkoeken met je en zijn ook erg benieuwd naar jou favoriet.

Pannenkoeken 1

De geschiedenis van de welbekende pannenkoek
Wij kennen de pannenkoek net zoals de poffertjes als een oer Hollands recept. Maar niets is minder waar. De pannenkoek komt namelijk in vele landen en culturen voor, maar op hun eigen manier. Ook de constructie van de pannenkoek zoals wij die kennen, is niet het oudste recept. Er zijn recepten gevonden uit de tijd van de prehistorie, waarin de pannenkoek werd gemaakt van gedroogde zaden en bloemen die dan weer gemengd werden met melk en eieren. Vervolgens werden ze dan gebakken op hele hete stenen. Dit basis recept werd door de Romeinen al snel veranderd. Zij kozen voor een beslag van melk, bloem, eieren, boekweit, maismeel of aardappelen. Zij voegden daar honing, stukjes fruit, kaas of vlees aan toe. Vaak werden deze pannenkoeken bij feestelijke of speciale gelegenheden gegeten, zoals Pasen.

Wij kennen de pannenkoeken maar de Amerikanen kennen de pancakes. Dan kan je zeggen ‘Ja, want Amerikanen spreken geen Nederlands”. Maar er is toch wel een groot verschil tussen die twee. Voor wie de pancakes ook eet, weet welk verschil wij bedoelen. De Nederlandse pannenkoek is vaak groot en dun en de pancake kennen we als klein en wat dikker.

Pannenkoek als toetje
Vaak worden pannenkoeken gegeten als hoofdgerecht. Maar inmiddels zijn er ook al vele recepten te vinden waarin hij wordt gebruikt al een toetje! Vaak worden ze gegeten met een bolletje ijs en vers fruit!

Pannenkoeken 2

Onze favoriete pannenkoek!
Natuurlijk willen wij graag onze favoriete pannenkoek met jullie delen! Allereerst de pompoen pancake volgens Antiliaans recept oftewel Arepa di pampuna! Hiermee gaan we dus terug naar de roots van één van ons!
De pompoen is zo ontzettend gezond en is rijk aan vitaminen. Daarbij komt ook nog eens dat die vitaminen ervoor zorgen dat je een goede weerstand opbouwt, dat je een mooie huid krijgt en dat je goed groeit. Wie wil er nou niet een mooie, stralende huid?! Naast vitaminen is de pompoen ook rijk aan vitaminen zoals zink, magnesium, ijzer en kalium.

Wat heb je er voor nodig om deze gezonde en lekkere pannenkoek te maken?

  • 2 eieren
  • 500 gram pompoen
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 200 ml melk
  • 200 gram bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 3 eetlepels suiker
  • 1 eetlepel plantaardige olie
  • een snufje zout
  • (als optie) 50 gr rozijnen

Schil en snijdt de pompoen allereerst in kleine stukjes en haal de zaadjes er uit. Vervolgens kook je de pompoen gaar met een snufje zout en prak het vruchtvlees met een vork. Dit kan eventueel ook gemalen worden in een keukenmachine. Voeg daarna alle andere ingrediënten toe aan de pompoen en roer dit goed tot een dik beslag. Nu valt het je op dat het een dikker beslag is, en dat klopt! Je beslag moet namelijk lijken op pancake beslag en niet op het beslag voor de Nederlandse pannenkoek. Nu is je beslag klaar om pancakes te gaan bakken! Verhit de pan en bak ze aan beide kanten bruin.

Pannenkoeken 3

Bron afbeelding

De andere favoriet is niet zo gezond als de eerste, maar hé niet alles hoeft altijd gezond toch?! De volgende favoriet is namelijk de pannekoek met…. nutella! Je maakt deze met het basisbeslag. Verwarm de pot nutella au bain marie, zodat de chocopasta een beetje smeuïg is. Zodra de pannenkoek dan klaar is, kun je het er meteen opsmeren en hem dubbelvouwen. Wil je het nog lekkerder maken? Doe dan stukjes aardbei bovenop en vouw hem dan dubbel.

Eet smakelijk!
Hoe eet jij het liefste je pannenkoek?

Advertenties

6 gedachtes over “Nationale pannenkoekendag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s