Nationale gedichtendag

Deze week is het de Nationale Poëzieweek en vandaag is het de enige echte Nationale gedichtendag! Zijn gedichten nou echt zo saai of is het stiekem juist heel erg leuk? Lees snel verder!

Nationale gedichtendag

Poëzieweek
Ieder jaar is er een Kinderboekenweek, die kennen we allemaal. Maar er is ook een poëzieweek! Dit jaar is het thema herinneringen. Een heel divers en breed thema, want iedereen heeft namelijk zijn of haar eigen herinneringen. Dit kan variëren van leuke herinneringen zoals vakantieherinneringen of jeugdherinneringen. Er zijn natuurlijk ook herinneringen die ons terugbrengen naar minder fijne momenten, zoals het overlijden van iemand of het instorten van de Twin Towers. Een moment dat bij veel mensen nog op het netvlies zal staan. 

Dichten van nu
“Gedichten, pff dat is saai zeg” of ” We snappen er totaal niks van! Wat staat hier nou eigenlijk?” zijn toch wel twee uitspraken die bij ons opkomen die mensen vaak zeggen als het om dichten gaat. Zeker bij de jongeren zijn de lange gedichten vaak alleen schoolkost, omdat ze het dan moeten lezen. Maar is dichten eigenlijk wel zo saai en ouderwets of is het ook hedendaags?

Als je naar de hedendaagse (pop)liedjes luistert, zit daar vaak een boodschap in. Het is dan misschien niet zo geschreven als de dichters van vroeger, maar neem bijvoorbeeld Blof of Typhoon. Als je hun teksten leest, zonder de muziek, kan het net ook net zo goed een gedicht zijn.

“Draag me op aan de geesten
Van vroeger, van nu en van later
Ze zijn er altijd geweest
Ze zijn er altijd geweest
Draag me op aan het land
Draag me op aan het water
Zonder moeder, zonder vader
Het is er altijd geweest

Verander me, beweeg me
Neem mijn hoofd in handen
Breng het binnenste buiten
Het buitenste binnen
En laat het drogen in de wind.”
Blof – Binnenstebuiten

Wij zijn echte fans van korte, duidelijke, mooie quotes. Het zijn vaak uitspraken die gedaan zijn door een (bekend) persoon, die inspirerend of motiverend kunnen zijn. Dit zien wij dan ook als een vorm van dichten. Misschien zelfs wel de nieuwe vorm van poezië. De maatschappij is druk, alles moet snel, er is heel weinig tijd dus een gedicht zal niet zo snel blijven hangen. Een korte, krachtige quote zal daarintegen sneller blijven hangen. Vooral als hij op jezelf te betrekken is.

Poezië en dichten zal, volgens ons, van alle tijden blijven. Het gaat met de tijd mee, het veranderd maar de basis zal altijd het zelfde blijven. Daarom is het ook ontzettend leuk dat er één week per jaar is, dat hier aandacht aan wordt geschonken. Juist om de jongeren ook aan het dichten en schrijven te krijgen!

Wat is een gedicht/quote die jij uit je hoofd kent of die je altijd is bijgebleven?

Advertenties

13 gedachtes over “Nationale gedichtendag

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s