Nationale tulpendag 2016

Vandaag, 16 januari 2016, is het Nationale Tulpendag! Dit betekent dat het tulpenseizoen is geopend! De officiële opening is in Amsterdam, maar wij openen het tulpenseizoen ook op onze blog!

Tulpen 2

Oorsprong
Wij zien de tulp als iets wat écht bij Nederland hoort, een soort nationaal symbool. Maar de tulp is helemaal niet afkomstig uit Nederland. Oorspronkelijk komt de tulp uit het verre oosten. Hierbij moet je denken aan landen zoals Iran, Afghanistan en Kazachstan. Dat is toch wel heel wat anders dan ons koude kikkerlandje. Handelaren namen de tulp mee naar Turkije waar de tulp een hele tijd verbleef. Uiteindelijk kwam de tulp rond 1593, door Carolus Clusius, in Nederland terecht en is nooit meer verdwenen (gelukkig maar!).

Misschien wel een grappig feitje: Toen de tulp geïntroduceerd werd in Nederland, was de tulpenbol méér waard dan een Amsterdams grachtenpand!! Iets wat we ons nu helemaal niet meer kunnen voorstellen.

Kleuren
Iedereen kent wel een rode tulp of de gele. Maar doordat er veel mee gekweekt is, zijn er hele mooie andere kleuren ontstaan. Denk maar aan wit, oranje, paars, zwart en zelfs groen! Tegenwoordig zijn er zelfs tulpen met zogenoemde multicolor bloemblaadjes! Dit houdt in dat er meerdere kleuren in één blad te voorschijn komen, dat is toch prachtig?! Maar niet alleen de kleur is door de loop van de tijd veranderd, ook de vorm van het blad is veranderd. In het begin had de tulp enkele bladen maar nu kun je ze vinden met dubbele bloemblaadjes en zelfs blaadjes die gekarteld zijn aan de rand. Door het doorkweken zijn ook de lelietulpen en de pioentulpen ontstaan. Enorm veel variatie dus!

Je mag dan ook alle kleuren door elkaar combineren in de vaas. Je kan er voor kiezen om te gaan voor een kleine bos, of door juist enorm uit te pakken en er een volle, kleurrijke bos van te maken. Er zijn geen ‘regels’ aan verbonden. Ook qua vormen kun je gaan mixen met elkaar, om een prachtig boeket te maken.

Ook hier is een grappig feitje aan verbonden: Geef je wel eens een bosje tulpen cadeau? Let dan goed op de kleur die je geeft. Rode tulpen betekenen namelijk een onstuimige liefde, terwijl zwarte tulpen je laten weten dat je bereid bent alles voor je grote liefde op te offeren.

Tulpen 3  Tulpen 4

Zo lang mogelijk genieten van je tulpen
Aan het combineren zijn geen regels verbonden, maar aan het verzorgen van je tulpen wèl! Via http://www.koffietijd.nl kwamen wij bij deze regels. Allereerst vul je een schone vaas met water die op kamertemperatuur is. Mocht je de vaas een beetje saai vinden, dan kan je hem oppimpen door te kiezen voor een gekke kleur, een gekke print of een lint er omheen. Voeg een zakje snijbloemenvoeding toe aan het water. Deze kan meteen kopen bij de bloemenwinkel wanneer je de tulpen gaat kopen. Door deze voeden krijgen de tulpen een flinke boost en blijven ze langer goed. Voordat jij je tulpen in de vaas zet, snij je de stengels schuin af. Hierdoor wordt de wateropname beter en nemen ze meer voeding op. Raakt het water op?  Vul het dan regelmatig bij met kraanwater.

Na een tijdje kunnen je tulpen slap worden. Pak de stelen dan in, in papier of folie en zet ze in ongeveer 15 cm water. Daarna staan ze weer keurig rechtop! Zet de tulpen ook nooit in de zon of in de buurt van de verwarming. De warmte doet ze geen goed en zullen daarom sneller slap gaan hangen of de blaadjes zullen er eerder afvallen. En dat zou natuurlijk erg zonde zijn.

Pluktuin
Mocht je vandaag in de buurt van Amsterdam zijn, neem dan even een kijkje in de Pluktuin. Hier vind de officiële opening plaats. De Pluktuin opent om 13.00 en sluit om 16.30 en is te vinden op De Dam!

Tulpen

Link afbeeldingen

 

Advertenties

7 gedachtes over “Nationale tulpendag 2016

  1. Pingback: De lentetag! | SoBeautyWomen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s